Friskvård och återhämtning

Mitt i vardagens alla aktiviteter behöver vi ge plats för stunder av stillhet och ro, då vi kan hämta ny kraft och styrka för ande, själ och kropp. Återhämtning och vila är viktigt för vårt välmående. Det är inte alltid så lätt att prioritera återhämtning när man har mycket att göra. Att ta tid till återhämtning är förebyggande hälsovård och något som vi själva har möjlighet att styra över.

Vi erbjuder olika evenemang såsom RETREATER/HÄLSODAGAR, ÅTERHÄMTNINGSDAGAR och MIN BÄSTA VECKA

Regelbundet ca en gång per månad arrangerar vi dessa retreater på vackra Sjöhamra gård i Roslagen (norr om Åkersberga). Våra kurser/ temaveckor/program erbjuder friskvård, återhämtning och stresshantering utifrån ett kristet perspektiv. Vi vänder oss till dig som behöver förebygga utmattning eller vill få stöd i en återhämtningsfas efter utmattningsdepression. Vi vänder oss även till företag som vill erbjuda friskvård på kristen grund till sina anställda.
Du kan läsa mer här på sidan om kommande evenemang. Kontakta oss gärna om du har frågor till E-post [email protected]

PRAKTISKA REDSKAP

Vi erbjuder CD-skivor och böcker som kan användas förebyggande eller i en återhämtningsfas efter utmattningsproblem. De berör grundläggande områden som kärlek, frid, Guds beskydd och trygghet, vila och frihet. Den inre bönen är en bönemodell som hjälper dig att komma in i vila och frid i Guds närvaro. Boken ”Inre bön – hjärtats kärleksbön” fördjupar kunskapen om den inre bönen och visar också på andliga orsaker till stress. En CD-skiva medföljer så du kan börja praktisera den inre bönen hemma. När du deltar i våra retreater får du bok och CD (eller MP3fil) som kursmaterial. Produkterna är redskap att på egen hand kunna genomföra steg 1 och 2 i den själavårdsmodell som vi använder i våra program och som bygger på kristen värdegrund.

Återhämtningsdagar

KURSINNEHÅLL:

 • Undervisning om ”Inre bönen” i teori och praktiska övningar med Linda Bergling. Inre bönen är en hjälp att stilla sig och ta emot av Guds närvaro för ande, själ och kropp.
 • Korta inspirationspass kring kost, motion och sömn.
 • Samlingar med lovsång, tillbedjan och bön samt möjlighet att få ett enskilt förbönssamtal.
 • Kreativa aktiviteter (akvarell-/akrylmålning)
 • Promenader på egen hand eller ledarledda, lättgympa, stavgång, kvällar framför brasan och egen tid för vila, eftertanke/reflektion.Du får praktiska redskap att hantera och förebygga stress utifrån ett kristet perspektiv. Dagarna följer en fast struktur och väl avvägd tid mellan aktivitet/vila. Varje deltagare deltar utifrån sin egen ork och kan anpassa innehållet individuellt. Sjöhamra gård i Roslagen är en unik och fridfull plats med närhet till skogen, sjön och havet som erbjuder skön vistelse i naturen. Det finns stavar för utlåning om du vill använda dem på promenaderna. Sommartid finns cykel och roddbåt att låna.

DATUM våren 2024:

22-25 februari (sista anmälningsdag 21/2). Kan kombineras med deltagande i Helandedagar i församlingen Arken den 19-21/2 (obs! separat anmälan till dessa, kontakt för information E-post [email protected] )
21-24 mars (sista anmälningsdag 20/3).

Start torsdag med ankomst ca kl 12.00, därefter incheckning på rummen och gemensam lunch. Vi avslutar retreaten med en sista samling och frukost på söndagen, klart för hemresa ca kl 11. Vi erbjuder logi i enkelrum för den som önskar det.

KOSTNAD:

3500 kr/person, helpension med logi i eget rum, kursmaterial ingår.
Deltagaravgiften betalas in till bankgiro 372-3608, Swish 1232 88 6968. Du kan också betala med kort vid ankomsten (men ej kontanta pengar).
Observera! Bokningsavgift på 500 kr återbetalas inte.

ANMÄLAN:

Maila till E-post [email protected] eller [email protected] eller ring telefon 08-58884000 (förmiddagar vardagar) om du har frågor, vill veta mer eller vill anmäla dig. Har du en anställning – fråga gärna din arbetsgivare om du kan få Återhämtningsdagarna som friskvård.

HITTA HIT:

Resa till och från Sjöhamra ombesörjer du själv (Sjöhamra ligger ca 9 km norr om Åkersberga i vacker omgivning med skog, sjöar och närhet till havet). Det går bra att åka med Roslagsbanan från Stockholms central till Åkersberga C, och därifrån vidare med buss 620. För exakt resväg och tidtabell gå in på www.sl.se reseplaneraren.

SPECIALERBJUDANDE våren 2024

Om du vill få en hel vecka av undervisning och betjäning i helande samt vila och återhämtning, kan du kombinera deltagande i församlingen Arkens Helandedagar med en retreat på Sjöhamra. Datum för Helandedagar på Arken som går att kombinera med Återhämtningsdagar är under våren den 19-21 februari.
Anmälningarna sker separat men du får rabatterat pris (10% rabatt) på Återhämtningsdagarna om du deltar i både Helandedagar och retreat. Retreaten kostar dig då 3150 kr. 

NÅGRA RÖSTER FRÅN DELTAGARE I VÅRA ÅTERHÄMTNINGSDAGAR

 • Såå tacksam för Återhämtningsdagarna där jag gått från mörker till ljus, från förtvivlan till hopp!
 • Jag känner mig upplivad i min ande och jag har fått verktyg med mig hem genom ”Inre bönen”. Det är med stor tacksamhet jag återvänder hem.
 • Jag känner mig glad, ”mätt”, lugn, inspirerad och stärkt i min tro.
 • Mycket bra med balansen emellan vila och aktivitet, och att det ges utrymme för stillhet.
 • Jag tror att många som behöver återhämtning mår bra av struktur och här fick alla viktiga bitar plats, både kropp, själ och ande blev stärkta.
 • Jag fick frid och nytt hopp och Gud talade in i min situation på många olika sätt, genom undervisningen, lovsången och förbönen.
 • Jag är förundrad över Guds omsorg, att han ledde mig hit. Tack för att ni erbjuder och formar en oas för trötta själar. Det är en obeskrivlig lyx att få komma hit och bli betjänad. Tack för er lyhördhet och längtan att vara ledda av Anden. Tack för er villighet att låta Guds kärlek flöda genom er.
 • Jag har fått en nystart i mitt andliga liv.
 • Under dagarna här har jag känt att jag har fått uppleva Psaltaren 23. Gud tog mig hit för att jag skulle få hämta ny kraft.

CD för friskvård och återhämtning

CD-SKIVOR DÄR BIBELORD LÄSES TILL INSTRUMENTAL BAKGRUNDSMUSIK

Vissa av dem finns även på finska, norska och engelska. Pris 99 kr/st.

”Guds beskydd och trygghet”
”Frälst av nåd”
”Själens och kroppens helande”
”Kärlek”
”Frid”
”Glädje”
”Bli fri från stress”

”DEN INRE BÖNEN”

är en bönemodell med praktisk handledning som hjälper dig att komma nära Gud, uppleva hans närvaro och utveckla din egen relation med Jesus. Den inre bönen ger ro och avslappning, du överlåter din ande, själ och kropp till Gud. Utgångspunkten för de olika delarna i inre bönen finns i Bibelordet.
CD pris 99 kr/st.

NY BOK ”Inre bönen – hjärtats kärleksbön” 

Skriven av Linda Bergling, utgiven november 2020. Boken tar upp andliga orsaker till stress och ger dig praktiska redskap att komma in i vilan i Jesu närvaro.
En CD-skiva medföljer. Pris 199 kr just nu! (normalt 219 kr). Kan beställas på www.arken.org/webshop 

CD-SKIVOR MED FLÖDESBÖN

Bibelord och bön till instrumental bakgrundsmusik. Pris 99 kr/st. Följande områden berörs:

”Flödesbön – själens helande och befrielse”
”Flödesbön – själens helande”
”Flödesbön – kroppens helande”

INSTRUMENTAL LOVSÅNG

Pris 189 kr/st.

”Well 1” med piano och orgel
”Well 2” med piano och trumpet
”Well 3” med piano, fiol, trumpet, gitarr, flöjt och dragspel

Beställning:
CD-skivorna produceras av Boklövet Arken AB och kan beställas via e-post till [email protected]
Det går också bra att beställa dem via Hälsolövet på e-post [email protected]  Har du frågor kring detta kan du skriva dem samtidigt så kontaktar vi dig.