Joh 4 v 14
.
Ps 104 v 24 o 25
.
Ps 104 v 14
.
Fil 4 v 6-7
.
2 Kor 5 v 17
.
Jes 58 v 11
.
Joh 10
.
Joh 14 vers 1
.
Ords 3 v 5
.
Höga visan 2 vers 12
.
Hosea 6 vers 3
.
1 Kor 13 vers 1
.
Psalt 147
.
1 Joh 4 v 18
.
Psalt 139
.
Jes 12
.
Psalt 119
.
Psalt 51
.
Joh 13

Hälsotipset 2017

Begreppet hälsa är stort och kan definieras på många olika sätt. Enligt WHO är hälsa "ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning". 

Enligt Nationella Folkhälsokommittén är stress och belastning, socialt stöd och nätverk, arbetssituation, självförtroende, förmåga att ha kontroll över sin tillvaro, hopp samt framtidstro faktorer som kan påverka hälsan.

I Bibeln står följande hälsning: “Älskade broder/syster jag hoppas att det går väl för dig i allt, och att du är frisk liksom det står väl till med din själ”.
Vi tror att Gud har omsorg om allt i ditt liv, om hela din varelse, din ande, din själ och din kropp. I Bibeln har han gett oss vägledning och råd som rör alla dessa områden och genom vår sida "Hälsotipset" vill vi beröra olika aspekter av livet utifrån en kristen värdegrund. 


Vecka 34/2017

Nåd och förlåtelse
Boken "Nåd och förlåtelse" undervisar dig om hur du kan ge förlåtelsens gåva till andra och till dig själv. 
LÄS MER om boken här, du kan beställa den online.

Författarna John och Carol Arnott är grundare för och pastorer i Catch The Fire, Toronto, Kanada. De är också samordnare för Partners in Harvest nätverk för kyrkor. Som internationella talare, är John och Carol Arnott kända för att undervisa om Guds kärlek. De har sett miljoner människoras liv vidröras och förvandlas genom mötet med Gud och hans oerhörda kärlek till dem.


Vecka 30/2017

Yoga är yoga trots ny förpackning

Är det arbetsvägran att vägra delta yoga på i sin arbetsplats? Idag krävs det varudeklaration för livsmedel och annat man köper i butiker. Det vore självklart att även kräva andlig varudeklaration för behandlingsmodeller som erbjuds i dagens samhälle.

Artikeln är skriven av Margréth Jansson, ordförande i Sveriges Kristna Sjukvårdsförbund. Hon arbetar som specialistundersköterska inom palliativ vård, är diplomerad massör, utbildad i själavård och chefredaktör för SKSF:s tidning Hälsning. Artikeln är hämtad från tidningen Helande Löv nr 2/2017, som kan beställas på hl@arken.org


Vecka 28/2017

Kärlek - en CD att njuta av

Det finns många ord om kärlek i Bibeln. Ingen älskar dig mer än Gud. Du är hans favorit. Beställ CD:n idag så du kan lyssna och njuta av den på semestern, när du sitter i bilen eller i solstolen.
Beställ HÄR eller maila till forlag@arken.org 


Vecka 26/2017

Älska Gud med hela hjärtat

Hur kan vi finna ro och vila för vår kropp och själ i en alltmer stressande och pressande tillvaro? Gud som skapat oss, vet vad vi behöver och i hans närhet kan vi ta emot den frid vi längtar efter.  
LÄS ARTIKELN


Artikel skriven av Linda Bergling. Tidigare publicerad i tidningen Helande Löv nr 1/2015.
Vill du veta mer om tidningen? Kontakta
hl@arken.org


Vecka 24/2017

Hälsa en färskvara
Det är viktigt och nödvändigt att veta hur man upprätthåller en god hälsa både ur ett naturligt och ett andligt perspektiv. Vilka råd ger oss Gud genom Bibeln?

LÄS ARTIKELN 

Den ursprungliga är längre än den som återges här och publicerades i sin helhet i tidningen Helande Löv nr1/2015. Texten är skriven av Linda Bergling. Vill du prenumerera på Helande Löv? Välkommen att kontakta hl@arken.org 


Vecka 22/2017

Olika sätt att förbereda sig inför nattens vila

Sömn är viktigt för att kroppen och hjärnan skall kunna återhämta sig och fungera normalt. Vi kan förbereda oss med hjälp av några praktiska tips. I Bibeln har Gud gett oss löften som vi kan lita på också när det gäller vår sömn. Han vill vara närvarande i våra liv 24 timmar om dygnet och hjälpa oss att sova gott och tryggt i vetskapen om att han alltid finns nära oss och vakar över oss. 
Här får du även en del andliga tips för en bättre sömn. 

LÄS MER


Vecka 20/2017

Ni skall vara heliga för jag är HELIG - österländsk andlighet och biblisk kristendom

I olika sammanhang kommer vi allt oftare i kontakt med yoga, mindfulness, qigong och andra företeelser som har sina rötter i andra religioner än den kristna. Hur ska man förhålla sig till detta som kristen? Går det att förena österländsk andlighet eller nyandlighet med kristen tro?
Detta är en aktuell och viktig bok skriven av Linda Bergling. 

LÄS MER och beställ boken via förlaget Boklövet.


Vecka 18/2017

Ord från Bibeln ger tröst, styrka och vägledning

Därför har vi också valt att lägga upp ord från Bibeln på den här sidan, ord som rör olika områden i våra liv. Kanske har du ställt dig några av följande frågor: Vad ska jag göra när jag tvivlar? Hur kan jag få vila i min tro? Hur kan jag veta att det är Gud som talar till mig?
I den här artikeln ger pastor Gunnar Bergling råd inom dessa områden. LÄS MER

Artikeln har tidigare varit publicerad i tidningen Helande Löv nr 3/2011. Kontakta gärna hl@arken.org om du vill veta mer om tidningen eller önskar läsa om något specifikt ämne.


Vecka 16/2017

Tips på en bra frukost

Vi har hört det många gånger – hur viktigt det är att börja dagen med att äta en bra frukost. Men hur gör man om man inte är hungrig eller har tid på morgonen? Här får du några enkla tips.
LÄS MER


Vecka 14/2017

Att bearbeta trauma tillsammans med Gud

Det är många av oss som upplevt svåra traumatiska händelser i livet. Ibland har vi förträngt minnena, som kan göra sig påminda på andra sätt t ex genom oro, smärtor i kroppen, sömnlöshet etc. Då Gud ser att vi klarar av att bearbeta våra känslor och minnen och har möjlighet att få stöd, tillåter han att dessa jobbiga saker kommer upp till ytan. Det finns hjälp att få genom biblisk själavård.
LÄS ARTIKELN

Artikeln är skriven av Mikaela Blomqvist Lyytikäinen, psykiatriker och överläkare med specialistkompetens inom trauma och ätstörningar.
Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Helande Löv nr 1/2011, kontakt via hl@arken.org 


Vecka 12/2017

Bli fri från stress

Det finns många ord i Bibeln som talar om frid och vila. Låt dem röra vid ditt innersta, smälta ner det som känns kallt och hårt och fylla dig med den frid som inte finns att hämta någon annanstans i världen.

CD-skiva med Bibelord lästa till lugn bakgrundsmusik GÅR ATT BESTÄLLA HÄR


Vecka 10/2017

Låt ditt förflutna förenas med Guds kärlek

Att ha ett oförsonat förflutet är som att bära på en stor ryggsäck full med anklagelser, sårande ord och smärtor. Vet du om att du kan lägga ner din ryggsäck hos Jesus och låta hans kärlek strömma in och läka dig?

LÄS ARTIKELN
Artikeln är skriven av Linda Bergling, pastor och själavårdare. Den är tidigare publicerad i tidningen Helande Löv nr 2/2003. Vill du veta mer om tidningen Helande Löv? Välkommen att kontakta hl@arken.org


Vecka 8/2017

Tänk rätta tankar om dig själv

Vet du att Gud vill beskydda dig från destruktiva och nedbrytande "tankespår" om dig själv och andra?
LÄS ARTIKELN

Artikeln är ett sammandrag av två artiklar om att tänka rätt, skrivna av pastor Gunnar Bergling i församlingen Arken och tidigare publicerade i tidningen Helande Löv nr 1/2007 och nr 4/2002.


Vecka 6/2017

Läkande toner från himlen

LÄS ARTIKELN
Artikeln är hämtad ur boken ”Det handlar om Hjärtats lovsång” skriven av Åsa Dahlberg som sedan 1990 har lett lovsång i församlingen Arken. Hon har studerat teologi vid Life Christian University på bachelor- och mastersnivå. Hennes lovsångstjänst präglas av enkelhet och hängivenhet med fokus på Guds ord och det profetiska flödet i den helige Ande.
Boken kan beställas från forlag@arken.org 
LÄS MER om boken här. Förlaget Boklövet säljer även de CD-skivor med instrumental musik och bibelord som artikeln talar om.

Som du kan läsa i ovanstående artikel belyste vi exemplet ur Bibeln där Saul fick lindring för sin plåga när han lyssnade till David som spelade harpa. Det är nog många av oss som kan vittna om att sång och musik får oss att må bra. Men vi tror att sång, musik och lovsång till Gud även har en djup andlig dimension, där vi kommer nära honom och får uppleva hur vår relation, kärlek och tro på Gud stärks och fördjupas. 
 
I forskningsprojekt på Sahlgrenska akademin i Göteborg kartläggs kroppens reaktion på olika musikformer. Studien visar tydligt att musiken påverkar hjärtat. Man hoppas att i framtiden kunna använda musik kliniskt t ex lugnande inför en operation, som smärtlindring eller för att stimulera till läkning. 
Redan nu väljer vi att lyssna på och sjunga lovsånger som är fyllda av tacksamhet, tro på Guds möjligheter och som uttrycker vårt hjärtas kärlek till honom. Det är vår medicin! Underbar och härlig och utan biverkningar.


Vecka 4/2017

Förlåtelse räddade Lindas och Johans äktenskap

Vad kan Gud göra när en vacker kärlekssaga förändrats till världskrig? När allt känns som kaos runtomkring - kan Gud gripa in då och förvandla situationen? Här berättar Linda och Johan Odén om förlåtelsens betydelse i upprättandet av deras relation.

LÄS ARTIKELN

Linda och Johan Odén är relationscoacher med kristna äktenskap och familjer i fokus. Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Helande Löv nr 3/2016. Vill du prenumerera på tidningen? Välkommen att höra av dig till hl@arken.org


Vecka 2/2017

Den välsignade maten

Maten skall göra oss starka, ge oss energi och berika vår sociala gemenskap. Men hur skall vi förhålla oss till alla dieter och kostråd som marknadsförs i dagens samhälle? Vad har Bibeln att ge för råd till oss när det gäller mat och dryck? I den här artikeln lyfter vi fram det som Hälsolövet ser som viktiga riktlinjer när det gäller sunda matvanor.  

LÄS ARTIKELN

Nad o forlatelse
257_source stor CDKarlek
Grillade nektariner
Varför inte prova något nytt på sommarens grillfester?
Grillade nektariner med mozzarella och basilika
Bli fri fr stress
CD-tips!
Sätt dig tillrätta i din solstol på balkongen eller i trädgården och lyssna till den här skivan. Friden och vilan kommer att fylla ditt innersta.
LÄS MER

Bok Ni ska vara heliga
Boktips!
En aktuell och viktig bok för dig som vill ha hjälp att navigera efter en klassisk kristen kurs i dagens komplexa och mångfacetterade omvärld.
LÄS MER


Vietnamesiska vårrullar
Vietnamesiska vårrullar med fräscha krispiga grönsaker. (Foto från Tasteline.com)  LÄS MER
Apelsinsallad med oliver och rödlök
Apelsinsallad med svarta oliver, rödlök och persilja
LÄS MER
Honungsmelon med blåbärsvanilj och kokosflakes
Honungsmelon med blåbärsvanilj och kokosflakes
Fräscht och gott som mellanmål eller dessert
LÄS MER
Ugnsbakade rödbetor
Ugnsbakade rödbetor med babyspenat
LÄS MER
Sallad med päron och ädelost
Krispig hjärtsallad med päron och ädelost
LÄS MER
Majsplättar
Majsplättar med avokado chim-churri röra
LÄS MER

Smoothie tropisk morgonsol
Smoothie "Tropisk morgonsol" ... tänk att banan och apelsin kan smaka så gott! LÄS MER
Apelsinsallad
Apelsinsallad med kryddlag
LÄS MER
LinssoppaRöd linssoppa med sval citronyoghurt...
LÄS MER